Roblox adatszivárgás – majdnem 4000 alkalmazott személyes adata került nyilvánosságra

A Shell megerősíti a MOVEit támadást követő adatszivárgást
2023. július. 7
Merevlemezek felesleges pusztulása: Miért vesztegetünk el milliókat évente?
2023. július. 27
Show all

Roblox adatszivárgás – majdnem 4000 alkalmazott személyes adata került nyilvánosságra

A Roblox Corporation-ot sújtotta egy adatszivárgás, melynek következtében közel 4000 alkalmazott személyes információi szivárogtak ki a világhálóra. Ezek az adatok név, cím, születési dátum, valamint IP címek formájában kerültek nyilvánosságra.

Ezt a tényt Troy Hunt, a Have I Been Pwned weboldal alapítója észlelte és hívta fel rá a figyelmet. Ez a weboldal azt a szolgáltatást nyújtja, hogy leellenőrizhetjük, kikerültek-e a személyes adataink a világhálóra. Hunt a Twitteren számolt be arról, hogy a szivárgás elsősorban a Roblox Fejlesztői Konferencia résztvevőit érintette. Az adatok rövid időre egy mára már nem létező fórumbejegyzésben bukkantak fel, ami elegendő időt adott rossz szándékú embereknek az információk megszerzésére.

A PC Gamer által nyújtott információk szerint, aki saját kutatás keretében ellenőrizte a Have I Been Pwned oldalt, az adatokat először 2020 decemberében szerezte meg valaki, majd 2021 körül Roblox tematikájú specializált oldalakon terjesztették, míg végül néhány nappal ezelőtt a fent említett fórumba kerültek.

Válaszul a Roblox Corporation egyéves személyazonosság-védelmet ígért azon alkalmazottaknak, akiknek jelentős mennyiségű azonosítható információja került nyilvánosságra, és Hunt értesülései szerint bocsánatot kért az érintettektől e-mailben. Ez a több lépésből álló válasz azonban még azok számára is hiányos, akik nagyfokú segítséget kaptak, mivel adataik nem tűnnek el egyszerűen a világhálóról egy év elteltével.

A Roblox-nak van múltja adatszivárgásokkal, különösen új termékeinek bemutatásakor, ám az ilyen adatvédelmi incidensek nem szoktak gyakoriak lenni. Ha valakit ilyen adatszivárgás érint, kétlépcsős hitelesítést és a jelszavak tömeges megváltoztatását javasoljuk.

A Roblox jelenleg a piac egyik legnépszerűbb játékplatformja, különösen a fiatalabb generáció körében. Sok játék, többek között az Anime Journey és a Tapping Legends X, naponta több ezer gyerek játszik. Mindezek fényében az adatbiztonság létfontosságú a felhasználói bázis védelmében, akik esetleg nem ismerik a legjobb biztonsági gyakorlatokat.

Ezúttal az incidens a fejlesztőket érintette, nem a felhasználókat. Bízunk abban, hogy a Roblox Corporation képes lesz megóvni az érintetteket a lehetséges zaklatásoktól és bűnözéstől.

Forás: www.vg247.com

Comments are closed.