Biztonságos Adatkezelés és Adatvédelem a Hálózati Eszközökben

Merevlemezek felesleges pusztulása: Miért vesztegetünk el milliókat évente?
2023. július. 27
Orosz Hackerek Microsoft Teamsen Keresztül Célozzák Meg a Felhőt
2023. augusztus. 7
Show all

Biztonságos Adatkezelés és Adatvédelem a Hálózati Eszközökben

 

Technológiai fejlődés: Adatbiztonsági kérdések

A technológia gyors ütemű fejlődése következtében a routerek, switchek és access pointok adatmentesítésének igazolása egyre fontosabbá válik. Ezek az eszközök ugyanis nem csak hálózati kapcsolódásokat biztosítanak, hanem adatokat is tárolnak.

A hálózatmenedzsment, biztonság, eszközkezelés és egyéb szolgáltatások egyre összetettebbé válnak a technológiai haladás eredményeként. Emiatt a hagyományos hálózati eszközök – mint például a routerek és switchek – komplexebbek és költségesebbek lesznek.

A hálózati eszközök fejlődése: Adattárolás

A hálózati eszközök evolúciójának egy kulcsfontosságú része a helyi adattároló kapacitás növekedése. Ezek az eszközök tárolják a konfigurációs adatokat, naplóbejegyzéseket, és információkat a hálózati topológiáról, IP címekről és hálózati kapcsolatokról. Ezek az adatok kritikusak a kiberbiztonsági szempontok tekintetében.

A rendszergazdák által a hálózati eszközökben tárolt adatok tartalma nem mindig ismert, és beleértve a projektmegjegyzéseket vagy jelszólistákat is. Kiemelten fontos, hogy ezen adatok ugyanolyan szintű védelmet élvezzenek, mint a vállalati szervereken tárolt információk.

Mire figyeljünk oda?

A gyári alaphelyzetbe állítás nem biztosítja a tárolt adatok teljes és végleges törlését, és ez a folyamat munkaigényes. A fizikai megsemmisítés sem ideális, mert ezzel elveszítjük az eszköz értékesítési lehetőségét. Ezen eszközök drágák, tehát fontos, hogy újrahasznosíthatók maradjanak. Néhány szervezet kötelezővé teszi a hálózati eszközök adattárolójának sterilizálását, még ha azok belső újrahasznosításra is kerülnek.

A hálózati eszközök adattörlésének kihívásai

Amikor egy szerverrack elöregszik, az összes szervert egyenként kivonják a szolgálatból, beleértve a rack tetején elhelyezkedő switchet is. Egy teljes hálózati switch ledarálni nem lehetséges, a fizikai megsemmisítés pedig sok kézi munkát igényel. A szakértőknek szét kell szedniük az eszközöket, majd kézzel kell eltávolítaniuk az adathordozókat, legyen az HDD vagy SSD.

Az adathordozók azonosítása szakértelmet igényel. Gyakran az SSD-k vagy HDD-k az alaplapra vannak rögzítve, amelyeket csak időigényes munkával lehet eltávolítani, és ez az eszközt használhatatlanná teszi.

Emiatt a hálózati eszközök megsemmisítése nem gazdaságos. Még nem is érintettük a környezetvédelmi szempontokat, ahol az eszközök újrahasznosítása és felújítása jelentős társadalmi és környezeti előnyökkel jár.

Automatizált és menedzselt megoldások

A Blancco Network Device Eraser hatékony és biztonságos alternatívát kínál a kézi feldolgozáshoz és a fizikai megsemmisítéshez. Ez a megoldás nem destruktív, de végleges és tanúsított adattörlést biztosít a switchek, routerek és access pointok számára az NIST 800-88 előírásai szerint. Egyszerűen integrálható a WMS, AMS és más rendszerekkel az automatizált munkafolyamat és rugalmasság érdekében. A Blancco Management Console segítségével központilag gyűjti össze a digitálisan aláírt adattörlési jelentéseket, biztosítva a hitelesített adatmentesítést.

Forrás: blancco.hu

Comments are closed.