Az újrafeldolgozás kihívásai a Lítium-ion akkumulátorok esetében

Adatlopás történt Franciaországban: A biztonsági incidens tízmillió embert érint
2023. augusztus. 30
Új Szemléletmód a Digitális Biztonságban: Egy Magyar Ügynökség Tapasztalata
2023. november. 1
Show all

Lítium-ion akkumulátorok, amelyeket széles körben alkalmaznak elektronikai eszközökben és járművekben, újratölthető energiatároló elemekként funkcionálnak. Ezek megtalálhatók vezeték nélküli készülékekben, laptopokban, mobiltelefonokban, digitális kamerákban, valamint elektromos autókban, biciklikben és mozgássérült személyek segédeszközeiben. Az első lítium-ion cellák a ’80-as években kerültek előállításra, és a ’90-es években váltak széles körben elérhetővé. Az újrahasznosításukra vonatkozó kérdések azóta is folyamatosan felmerülnek.

A lítium-ion akkumulátorok élettartama változó, és függ a használati és tárolási feltételektől. Idővel kapacitásuk fokozatosan csökken. A Cadex Electronics jelentése szerint egy akkumulátor kapacitása az első évben akár 20%-kal is csökkenhet, és ha meleg környezetben tárolják, például egy autóban vagy padláson, ez a csökkenés akár 35%-ra is rúghat az első évben. Többségük négy éven belül elhasználódik, ekkor pedig az újrahasznosítás válik aktuállá. Az újrahasznosítási folyamat azonban kockázatos lehet, mivel az akkumulátorok nem megfelelő kezelése esetén gyúlékonyak vagy robbanásveszélyesek lehetnek.

A Lítium-ion Akkumulátorok Rejtett Veszélyei

A lítium-ion akkumulátorok újrafeldolgozásának veszélyeit megérteni érdekében fontos ismerni azok felépítését. Ezek az akkumulátorok három fő komponensből állnak: egy pozitív elektródából (általában lítium-kobalt-oxid, lítium-vas-foszfát vagy lítium-mangán-oxid), egy negatív elektródából (általában grafit), valamint egy elektrolitból, ami egy lítiumsóval dúsított oldószer.

A lítium reagál a vízzel, lítium-hidroxidot és hidrogéngázt termelve, ezért az akkumulátorokat mindig szilárd burkolatban tartják, hogy megóvják őket a nedvességtől. Amennyiben ez a burkolat sérül, tűz vagy robbanás következhet be. Az újrafeldolgozó központokban, szemétgyűjtő járművekben vagy lerakóhelyeken ez komoly tüzekhez vezethet, amelyre a tűzoltók már számos alkalommal figyelmeztettek.

A Nem Megfelelő Kezelésből Adódó Incidensek

2019-ben egy szemeteskocsi lángra kapott, miután valaki egy lítium-ion akkumulátort dobott bele a háztartási hulladék közé. Az akkumulátor megsérült a szemét préselésekor, és tűz keletkezett. A sofőr gyorsan ürítenie kellett a rakományt, hogy megakadályozza a jármű teljes felgyulladását. Szerencsére sérülések nem történtek, de a tűzoltóparancsnok felhívta a figyelmet arra, hogy a lítium-ion akkumulátorokat külön kell kezelni és újrafeldolgozó központokban leadni.

Abban az évben Washington államban egy újrafeldolgozó jármű gyulladt ki, és a lángoló hulladékot – kartont, műanyagot és egyéb újrafeldolgozott anyagokat – az utcára kellett kiüríteni a tűz eloltásához. A helyszíni takarítás négy órát vett igénybe. Kiderült, hogy egy lítium-ion akkumulátor volt a tűz forrása.

2018-ban Queensben, New Yorkban egy nagyszabású tűz leállította a Long Island Rail összes vonalát és komoly károkat okozott egy újrafeldolgozó üzemben. A tűzoltóknak majdnem egy napba telt, mire eloltották a tüzet, amely során egy tűzoltó is megsérült. A nyomozás során kiderült, hogy egy lítium-ion akkumulátor okozta a katasztrófát.

A California Product Stewardship Council szerint 2016 és 2019 között legalább 65 tűzesetet okoztak lítium-ion akkumulátorok a kaliforniai hulladékkezelő létesítményekben, és ez a szám 2019-ben megduplázódott az előző évhez képest.

A Jövő Útja: Az Akkumulátorok Újrafeldolgozásának Kockázatcsökkentése

Az újrafeldolgozás során felmerülő kockázatok mérséklésére számos lehetőség kínálkozik. A lítium-ion akkumulátorok tervezésekor figyelembe kell venni az újrahasznosítás könnyűségét, és az akkumulátorokra különös figyelmet kell fordítani az újrafeldolgozás során. A California Product Stewardship Council javaslata szerint az akkumulátorokat egy jól látható, könnyen azonosítható címkével kell ellátni, amely magyarázatot ad az újrafeldolgozás módjára és a helyi újrafeldolgozó központok elérhetőségére.

Az akkumulátorok elkülönített gyűjtése és szállítása, valamint az újrafeldolgozó központok megfelelő tájékoztatása létfontosságú. Továbbá, a fogyasztók felvilágosítása is kulcsfontosságú a megfelelő eljárások betartásának biztosításához. Az akkumulátor-újrafeldolgozási infrastruktúra fejlesztése és a megfelelő technológiák alkalmazása is hozzájárulhatnak az újrafeldolgozási folyamat biztonságának javításához.

Comments are closed.