Digitális veszélyforrások: Szextorciós módszerek terjedése a közösségi hálózatokon

Az FBI felszámolta a Dispossessor zsarolóvírus-csoport infrastruktúráját
2024. augusztus. 13
A digitális kor dilemmái: Az informatikai óriások stratégiái a kormányzati adatigénylések és magánélet védelme közötti egyensúlyozásban
2024. szeptember. 11
Show all

A TikTok és YouTube felületeken egyre több olyan videó jelenik meg, amelyek részletes útmutatókat tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet fiataloktól meztelen képeket kicsikarni. Ezek a tartalmak, amelyekért kis összeget kérnek, célzottan azokhoz szólnak, akik bűncselekményeiket „tanítási céllal” közvetítik.

Szextorcióként ismert ez a bűncselekmény, amely során az elkövetők fenyegetésekkel próbálják megszerezni az áldozatok intim képeit, fenyegetve őket a képek nyilvános terjesztésével. Ezt a módszert gyakran alkalmazzák e-mailekben, azt állítva, hogy az illetőt webkamera felvételen kapták intim helyzetben.

A The Guardian információi szerint több online felületen, például a Telegramon is megtalálhatók lépésről-lépésre leírások arra, hogyan lehet valakit hatékonyan zsarolni intim képekkel. Ezek az útmutatók részletesen ismertetik a bűnözői tevékenységek működését.

Adam Priestley, a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség munkatársa elmondta, hogy a kézikönyveken túl az interneten személyre szabott tanácsok is kaphatók. Egy neves zsaroló például 50 dollárért kínál hozzáférést egy olyan szoftverhez, amely a zsarolási folyamat során használható, míg 250 dollárért már három hónapig tartó személyes tanácsadást is biztosít.

Az útmutatók szerint a bűnözők különösen fiatalokra, főként középiskolás diákokra összpontosítanak. Különféle módszereket alkalmaznak az áldozatok felkutatására, lassú és gyors technikákat egyaránt használva, hogy növeljék sikerességüket.

Jelentések szerint az érintett közösségi platformok, mint például az Instagram, komolyan foglalkoznak ezekkel a fenyegetésekkel, és aktívan igyekeznek megelőzni a hasonló bűncselekményeket. Az ilyen jellegű tartalmak eltávolításával próbálják csökkenteni a negatív hatásokat. Ezek a leírások világítanak rá arra, hogy mennyire szervezett és elterjedt ez a bűnözői gyakorlat, és milyen lépéseket tesznek a közösségi média platformok a bűncselekmények megfékezése érdekében.

Forrás: www.theguardian.com

Comments are closed.