Megsértette a gyermekek adatvédelmét, óriási bírságot kapott a Microsoft

Ukrán hackerek célkeresztjébe került egy orosz bank
2023. június. 12
Mi az adatlopás és hogyan tudjuk megelőzni?
2023. június. 12
Show all

Megsértette a gyermekek adatvédelmét, óriási bírságot kapott a Microsoft

Microsoftot súlyosan megbüntették gyermekadatok illetéktelen gyűjtése miatt

A Microsoftot jelentős pénzbírsággal sújtotta az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Hatósága (FTC), miután kiderült, hogy illetéktelenül gyűjtöttek adatokat az Xbox-platformon regisztráló gyermekekről. A vállalatnak megközelítőleg 20 millió dolláros, azaz 6,8 milliárd forintnak megfelelő összeget kell fizetnie büntetésként.

 

Illetéktelen adatgyűjtés

Az FTC által lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a Microsoft elmulasztotta a szülőket tájékoztatni az adatgyűjtési szabályzatról, ezzel megsértve a gyermekadatok online védelméről szóló törvényt. Nem voltak képesek megfelelően beszerezni a szülői beleegyezést, továbbá a 2021 előtt létrehozott fiókoknál túlzottan hosszú időn keresztül tárolták a 13 év alatti gyermekek személyes adatait.

Kiút a helyzetből

 

A pénzbírság mellett a Microsoftnak további biztonsági lépéseket kell bevezetnie. Egy olyan rendszert kell létrehozniuk, amely automatikusan törli minden személyes adatot két hét után, ha nincs szülői hozzájárulás. Ezeknek az új intézkedéseknek még szövetségi bírósági jóváhagyásra is szükségük van, hogy hatályba léphessenek.

Elterjedt probléma

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a Microsoft került ilyen helyzetbe. A múlt héten az Amazon is hasonló mértékű, 20 millió dolláros, azaz 6,8 milliárd forint értékű bírságot kapott ugyanerről a hatóságtól, mivel hosszú ideig őriztek gyermekadatokat. Ezek az esetek rámutatnak a gyerekek online adatvédelmének fontosságára, és arra, hogy a vállalatoknak felelősséget kell vállalniuk adatgyűjtési gyakorlatukkal kapcsolatban.

Az FTC üzenete

Az FTC döntése további jelzést ad a tech-vállalatoknak: komolyan kell venniük a gyerekek online adatainak védelmét, és törvényi kötelezettségeiknek eleget kell tenniük. Az ilyen adatvédelmi jogsértések szigorú büntetése hangsúlyozza az adatvédelem fontosságát, és ösztönzi a vállalatokat felelősségteljes és etikus gyakorlatok kialakítására a felhasználói adatok kezelése terén.

A Microsoft új iránya

A Microsoftnak most új fejezetet kell nyitnia, ahol a gyerekek adatvédelme az elsődleges. Az őszinte tájékoztatás, a szülői beleegyezés megszerzése és a személyes adatok korlátozott ideig történő tárolása mind olyan lépések, amelyek hozzájárulnak a gyerekek online biztonságának és adatvédelmének biztosításához.

A technológiai vállalatok felelőssége

Az adatvédelmi jogsértések rámutatnak arra, hogy a tech-vállalatoknak folyamatosan javítaniuk kell gyakorlataikat és biztonsági intézkedéseiket. A felhasználók bizalmának fenntartása és az adatvédelmi elkötelezettség kulcsfontosságú ahhoz, hogy biztonságban tudjuk gyermekinket és személyes adatainkat az online térben.

Forrás:
www.bbc.com

www.forbes.hu

 

 

Comments are closed.