Ukrán hackerek célkeresztjébe került egy orosz bank

Megsértette a gyermekek adatvédelmét, óriási bírságot kapott a Microsoft
2023. június. 12
Show all

Ukrán hackerek célkeresztjébe került egy orosz bank

Ukrán hackercsoport támadta meg az Infotel JSC-t

Csütörtökön egy ukrán hackercsoport vállalta magára az Infotel JSC elleni támadást, mely cég létfontosságú infrastruktúrát biztosít az orosz bankrendszer számára. Az Infotel többek között hozzáférést biztosít az Orosz Központi Bank és más banki intézmények, online kereskedések, valamint hitelintézetek között.

Orosz bankok hozzáférési nehézségekkel küzdöttek

A friss támadás következtében több nagyobb orosz bank képtelen volt hozzáférni a nemzeti bankrendszerhez, így az online tranzakcióik is meghiúsultak, ahogyan azt először az ukrán Economichna Pravda hírportál számolt be. Az Infotel hivatalosan is megerősítette az incidens létezését, közölve, hogy jelenleg a „súlyos” támadás által okozott károk helyreállításán dolgoznak.

„Önöket arról szeretnénk tájékoztatni, hogy a JSC Infotel hálózatát ért intenzív hackertámadás következtében néhány hálózati eszköz károsodást szenvedett.” – írta az orosz cég.

„Helyreállítási munkálatok folyamatban vannak. A befejezés várható időpontjáról később adunk tájékoztatást. Megértésüket és további együttműködésüket köszönjük.”

Orosz Központi Bank offline

Az Orosz Központi Bank internetes szolgáltatása június 8-án, helyi idő szerint 11:00 körül vált elérhetetlenné. Az IODA megerősítette, hogy az orosz cég a helyreállítás folyamatában van, és 34 órával a leállás után még mindig nem volt elérhető.

„Teljes infrastruktúrájuk leomlott, semmi nem maradt érintetlenül” – hirdették meg az ukrán hackerek a Telegram csatornájukon, amikor bejelentették a támadást.

Ügyfelek és következmények

A cégnek összesen mintegy négyszáz ügyfele van, ebből a negyedük bank, a többiek pedig hitelintézetek és autókereskedők.

Bizonyítékul a támadásukra képernyőképeket tettek közzé, amelyeken állítólag az Infotel hálózatához való hozzáférésük látszik, beleértve egy hálózati diagramot és egy feltört e-mail fiókot. Ez egy ismétlődő mintázat a Cyber.Anarchy.Squad ukrán hacker csoport számára, amelyet azóta céloz meg más orosz vállalatokat, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát.

Korábbi adatszivárogtatások

Megjegyezhető, hogy a csoport a tavalyi évben online szivárogtatta ki egy orosz kiskereskedő és egy ékszerész gyártó által ellopott adatbázisokat.

Az adatbázisok milliókat tartalmaztak a vállalatok alkalmazottjaihoz és ügyfeleihez tartozó információkkal, valamint belső céges e-mailekkel.

Forrás: www.on-store.hu

Comments are closed.