Adatszivárgások és az online biztonság: Hogyan védjük meg adatainkat?

Orosz Hackerek Microsoft Teamsen Keresztül Célozzák Meg a Felhőt
2023. augusztus. 7
Cyber támadások sorozata éri a kormányzati portálokat: Adatok és biztonság veszélyben
2023. augusztus. 18
Show all

Milyen biztonságban vannak az adataim egy hackelés vagy adatszivárgás esetén?

A közelmúltban felbukkanó hírek fényében természetes, ha aggódsz az adataid biztonsága miatt.

A brit választási felügyelet kedden közölte, hogy „összetett kibertámadás” célpontjává váltak, amely potenciálisan milliók szavazójának adatait érinthette.

Az is kiderült, hogy az észak-írországi rendőrök személyes adatait véletlenül tették közzé.

De mit tehetünk, ha attól tartunk, hogy adataink kiszivárogtak, és hogyan előzhetjük meg a hasonló eseteket?

Mennyire biztonságban vannak az adataim?

Általában, amikor nyilvános szervezetek, mint az Észak-Írországi Rendőrszolgálat (PSNI), válaszolnak az információszabadság iránti kérelmekre, eltávolítják az azonosító adatokat.

Ebben az esetben azonban a rendőrség véletlenül bizalmas információkat tett közzé, ami miatt néhány tiszt és családja a saját biztonságukért aggódik.

Az átlagembernek viszont nem kell pánikba esnie egy adatszivárgás vagy hackelés miatt.

A brit választókat érintő kibertámadás kapcsán az Electoral Commission bocsánatot kért az érintettektől, weboldalukon pedig azt írják, hogy az általuk tárolt adatok „korlátozottak, és ezek nagy részét a nyilvánosság már hozzáférheti”.

„Az Információs Biztos Iroda kockázatelemzése szerint a választói névjegyzékben tárolt személyes adatok – mint a név és cím – önmagukban nem jelentenek nagy kockázatot az egyének számára.”

Bár ezeket az információkat összekapcsolhatjuk más, például közösségi médiában megosztott adatokkal, ez időigényes folyamat, és a kibertámadók többnyire csak kiemelkedő személyeket céloznak meg.

Ha nem kértél eltávolítást az open electoral registerből, ezek az információk már hozzáférhetők a nyilvánosság számára.

Más adatszivárgások miatt ha aggódsz, vannak weboldalak, melyek tájékoztatnak, ha az email címed egy ismert adatszivárgás része volt.

Az Electoral Commission kifejezetten a Have I Been Pwned online szolgáltatás használatát javasolja ezen ellenőrzésekhez.

Hogyan védelmezhetem az adataimat?

Ha úgy érzed, hogy egy fiókhoz tartozó jelszavad veszélyben van, érdemes azt megváltoztatni.

Ne válaszolj azonban olyan e-mailekre, amelyek jelszóváltoztatást javasolnak, mert azok csalások lehetnek – helyette a megszokott módon látogass el a weboldalra és ott változtasd meg a jelszavad.

Ezért is fontos különböző jelszavakat használni a különböző fiókokhoz.

Ha mindig változó bejelentkezési adatokat használsz, egy esetleges hackelés kevésbé valószínű, hogy komolyan érint, mivel a támadók nem tudják felhasználni az adataidat más szolgáltatásokhoz.

Egy másik fontos lépés az online éberség, hogy elkerüld az adatvesztést.

A Barclays szerint a csalások 87%-a technológiai platformokon, mint társkereső alkalmazásokon, közösségi médiában és online piactereken történik.

A Barclays szerint ezek a csalások számukban növekednek, és szeretnék, ha a technológiai platformok is vállalnának felelősséget.

„Jelenleg nincs olyan jogszabály vagy szabályozási keret, amely a technológiai szektort kötelezné ezen bűncselekmények megelőzésében, mint a bankokat” – mondta Matt Hammerstein, a Barclays vezérigazgatója.

Vannak azonban egyszerű lépések, amelyeket tehetünk az online biztonságunk érdekében, például erős jelszavak használata minden weboldalhoz, az ismeretlen e-mailek kerülése és óvatos böngészés.

A további tippek az Action Fraud weboldalán találhatók, az Egyesült Királyság nemzeti jelentési központjában a csalások és kibertámadások esetén.

Forrás:www.bbc.com

Comments are closed.