Digitális bűnözés a közösségi médiában: A Twitter gold fiókok biztonsága a dark weben

Google Drive Felhasználók Körében Tapasztalt Jelentős Adatvesztés: Aggályok a Biztonságos Tárolás Körül
2023. november. 29
Az Inferno Drainer: A kriptovaluta adathalászat arculata
2024. január. 16
Show all

Digitális bűnözők átveszik az X közösségi média szolgáltatás ellenőrzött „Gold” fiókjait, amelyek korábban a Twitter nevet viselték, és értékesítik azokat a Dark Weben akár 2 000 dollárért is.

Ezt a CloudSEK kutatás eredményei támasztják alá, amelyek felfedezték az „Aranyláz” jelenségét, amikor ezek a fiókok előbukkannak az underground piacokon.

Az X-en a Gold jelvény azt mutatja, hogy a szolgáltatás függetlenül igazolta, hogy a fiók valóban egy magas profilú szervezethez vagy hírességhez tartozik. Ezt az opciót egy éve vezették be fizetős változatként, miután az X megváltoztatta a kék pipát – ami korábban az igazságosság jelképe volt – egy olyan jelvényre, amit bárki hozzáadhatott a profiljához, érvényesítés nélkül.

A kiberbűnözők most brute-force támadásokat hajtanak végre jelszavakon, és malware segítségével lopják el az azonosítókat a meglévő Gold fiókokhoz való hozzáférés érdekében – állapították meg a CloudSEK kutatói. Gyakran átveszik azokat a nem-Gold fiókokat is, amelyek hónapok óta inaktívak, majd felminősítik azokat ellenőrzött státuszba. Összességében százakat kínálnak eladásra ezekből a fiókokból underground fórumokon.

Azok, akik hajlandók fizetni, ezeket a fiókokat arra használhatják, hogy elhelyezzenek phishing linkeket, indítsanak dezinformációs kampányokat és pénzügyi csalásokat, vagy befolyásolják a márkaimázst a káros tartalmak közzétételével.

„A Dark Web piacokat elárasztották azokkal a hirdetésekkel, melyek Twitter Gold fiókokat kínálnak,” – áll a cég ezen a héten közzétett kutatásában. „Az árak 35 dollártól kezdődnek egy alap fiókért, és akár 2 000 dollárig is terjednek azokért, amelyeknek jelentős a követőtáboruk.”

A kutatók a veszélyt szemléletesen mutatták be egy szeptemberi példával: Kiber-támadók sikerrel vették át egy X fiókot, mely Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítójáé volt. Ezt követően egy olyan ajánlattal tweeteltek, amely szerint állítólag ingyenes nonfungibilis tokeneket (NFT-ket) kínáltak, egy beágyazott rosszindulatú linkkel, ami átirányította a felhasználókat egy hamis weboldalra, hogy kifosszák a kriptovalutákat a pénztárcájukból.

„A hackerek közel 20 percen keresztül voltak aktívak a hamis bejegyzés után, és hihetetlenül 691 000 dollárt szereztek digitális eszközeikből” – áll az elemzésben.

Hogyan védhetjük meg az X fiókok átvételétől?

A bűnözők számára az ilyen nagy fiókokba való betörés értéke legalább 2020 óta ismert, amikor a hackerek sikeresen feltörték a Twitter akkori belső hálózatait, hozzáférést szerezve ellenőrzött fiókokhoz, és tweeteket küldtek ki több magas profilú személy nevében.

Az szervezetek védelmében ajánlott rendszeresen figyelni a Twitteren megjelenő márkanév említéseket, és szigorú jelszópolitikákat alkalmazni a fiókok átvételének megelőzése érdekében – tanácsolta a CloudSEK. Az eredményes márkanévfigyelés magában foglalja a hamis profilokat, engedély nélkül történő terméklistákat, félrevezető hirdetéseket és rosszindulatú tartalmakat.

Comments are closed.